Kysymyksiä kaneista?

Jos on yleisiä kaniaiheisia kysymyksiä, vastauksia niihin löytyy näiden linkkien takaa:

(hätätilanteissa ole yhteydessä eläinlääkäriin)

http://www.lurppa.net/kani/
http://kaniyhdistys.com/
http://kaniininkasvattajat.fi/
http://blasippans.webs.com/kaninsairaudet.htm

Vaikka nautin kanien kanssa harrastamisesta ja auttamisesta/tiedon ahmimisesta, niin kuitenkin työssäkäyvän suurperheellisen aika on usein kortilla. Siksi listaankin kattavia tietopaketteja sisältäviä linkkejä tähän muistiinpanoon, näistä etsimällä vastaus löytyy luultavasti nopeammin mitä itse ehdin vastata.

S´agapo´s kanin varaajat saavat myös kattavan ruokinta- ja hoito-ohjeen jo varausmaksun maksettuaan, joten heille jää runsaasti aikaa perehtyä ja valmistautua ennen kanin kotiutumista. Usein kysyttyihin S´agapo´s kanilaan, häkkien rakenteluun ja kaneihini liittyviä pohdintoja pyrin kirjoittamaan myös blogiini, jolloin ne ovat kaikkien nähtävissä. 

7 kommenttia:

 1. Heipä hei Kanitilkun emo! :)

  Ajattelin kysäistä oletko törmännyt samaan ongelmaan kuin mitä kahdella pupusellani on, vastausta en löytänyt googlettamalla enkä yllä olevista linkeistä. Minulla on siis kaksi leijonaluppaa, 9 kk naaras ja 1 v leikattu uros, joilla molemmilla on selässä mystisen näköisiä mustia "arpia" ihossa. Niistä ei rapsuttamalla irtoa mitään. Uroksella nämä kohdat ovat pienempiä ja ihonmyötäisiä, naaraalla isompia ja ovat keloidimaisesti vähän kohollaan. Soitin eläinlääkärille, joka kehotti seuraamaan tilannetta, kun pupusia nämä läiskät eivät tunnu haittaavan mitenkään, mutta ei osannut sanoa sen enempää. Aluskarva kasvaa näistä läikistä osittain mustana. Voikohan kyse olla siitä, kun jokin aika sitten parittelivat ensi kertaa ja siinä rytäkässä irtoili välillä isohkojakin tukkoja karvaa..? Samoin kun tutustuivat toisiinsa kesän alussa, ne tappelivat pari kertaa johtajuudesta ennen kuin alkoivat olla paita ja peppu :) Tuli mieleen kaikki mahdolliset vaihtoehdot iholoisista melanoomaan.. molemmat ovat muutoin olleet koko ajan terveitä, aktiivisia ja leikkisiä, ja syövät hyvin. Puput ovat asunnossa vapaana 24/7 ja liikumme paljon ulkona, mutta en ole huomannut että mitään vahinkoja olisi sattunut.

  Ihanaa syksyä koko ihanalle pesueellesi (sekä ihmisille että eläimille)! :)

  Terkuin Maria-emo, Sulo- ja Pietu-pupuzzit

  VastaaPoista
 2. Vaikea sanoa näkemättä, mutta astuessaan uros ainakin nyppää naaraan selästä tukon karvaa. Ja kyllä naaraskin osaa karvaa haukata eli kun yhdessä asuvat niin saattavat toisiaan alistaa ja samalla purra selkään josta muodostua arpia. Haavaan voi myös pesiytyä pasteurella-bakteeri ja tehdä siihen paiseen. Yhtenä vaihtoehtona tulee mieleen myksomatoosi, jota vastaan kaneja rokotetaankin, muttei Suomessa. http://www.ed.ac.uk/schools-departments/vet/services/small-animals/vet-practices/exotic-animal-and-wildlife/rabbit-clinic/services/vaccination

  Tässä myös yksi linkki kanien sairauksiin: http://blasippans.webs.com/kaninsairaudet.htm

  Melanoomaan kanilla en ole törmännyt. Kasvaimiakin kaneille tulee harvoin. Hilsepunkki näkyisi valkoisena hilseenä ja laikkuina, tai sitten kanin karvassa selvästi liikkuu ja hyppii valkoisia öttiäisiä.
  En kyllä osaa sanoa, mutta jos käyt lääkärillä näyttämässä/syy selviää niin kerro ihmeessä, kiinnostaa kyllä mistä on kyse.

  VastaaPoista
 3. Kiitos nopeasta vastauksesta ja hyvistä linkeistä. Olipahan hurjan näköinen tuo myksomatoosi.. Luulen että asia jää vaivaamaan sen verran, että on lääkärikäynti jossain välissä edessä. Tuleepahan samalla tarkistettua molemmat pupuset, että kaikki on kunnossa :) Ihanaa syksyä!

  t.Maria, Sulo ja Pietu

  VastaaPoista
 4. Heip! Käytiin lääkärissä. Ei löytynyt öttiäisiä näytteistä eikä hilsettä. Lääkäri epäili joko hyvin hyvin varhaista hilsepunkkitartuntaa, sieni-infektiota tai jotain eksoottisempaa, johon tarvitaan spesialisti. Saatiin varmuudeksi Strongholdit niskaan ja ajattelin kuitenkin suursiivota vielä kertaalleen. Nähtäväksi jää auttaako :)
  M + S + P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja anteeksi että on jäänyt kuittaamatta kun luin kännykällä viestisi. Hyvä, ettei mitään ylimääräistä löytynyt, miltäs nyt näyttää Strongholdin jälkeen?

   Poista
 5. Saako kanin häkin järjestystä muuttaa niinkuin esimerkiksi hamstereiden häkissä vaihdetaan usein?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa toki muuttaa ja lisäillä sisustusta. Kanit innostuu aina kaikesta uudesta ja hetkeksi riittää taas tutkimista ja merkkailemista. Mutta jos kani on sisäsiisti ja käyttää vessalaatikkoa, sitä ei kannata siirtää. Koska yleensä käyvät tuttuun tapaan samassa paikassa, oli laatikko siinä tai ei.

   Poista