Kääpiöluppa rex-turkilla?

Rex-turkkimuunnos

on kääpiölupilla vielä harvinainen Suomessa, mutta pikkuhiljaa yleistymään päin. Itse olen kasvattanut tätä turkkimuunnosta vuodesta 2013 ja toiveena on saada kanta vakiintumaan myös Suomeen sekä kasvattaa näyttelykelpoisia kääpiöluppia rex-turkkisena.
Englanniksi tätä kutsutaan nimellä mini plush lop eli vapaasti suomennettuna "kääpiö plyysi luppa" taikka "kääpiö teddykangas luppa". Lisää tietoa plush lop-rodusta ja sen alkuperästä: http://en.wikipedia.org/wiki/Plush_Lop 

Kääpiöluppiin rex turkin on tiettävästi risteyttänyt amerikkalainen Devie D´anniballe vuonna 1995. Tarkoituksena saada yhdistettyä hypoallerginen rex-turkki mukavaluonteisille ja kompaktin kokoisille luppakorville. Päämääränä siis "täydellinen lemmikki", jonka tärkeimpänä kriteerinä oli kanin hyvä luonne. (Lähde: ylläoleva linkki).

Kyseessä ei ole rex tai pienirex rotu, vaan rotuna on siis kääpiöluppa, rex-turkkimuunnoksella. Rex ja angora ovat kääpiölupalle sallittuja turkkimuunnoksia ja siis yhtä lailla näyttelykelpoisia kuin normaalilla turkilla varustetut. Rex-mutaatio, joka lyhentää karvanpituutta on saanut alkunsa 1919. Saadakseen rex-turkkisia poikasia, tulee molempien vanhempien lähisuvuissa olla rex-geenin kantajuus. Rex turkkisen poikasen tunnistaa kiharoista viiksistä jo ennen kuin turkki on kasvanut. 

Huom! Vaikka rex-turkkisia joskus kaupitellaan allergiaystävällisenä (lähinnä ulkomailla tätä näkee mainostettavan), itse en voi luvata että rex-kani sopisi jotenkin paremmin jos tavallisella turkilla varustetusta kanista tulee oireita. Ja yhtälailla rexitkin vaihtavat karvaa kaksi kertaa vuodessa. Lisäksi kanilla tulee aina olla heinää, joten se ei ole heinäallergiselle sopiva lemmikki. 
Normaaliturkkinen kääpiöluppa & rex-turkkinen kääpiöluppa
Rex ruskea 92,5p.
Rex musta
Rex sininen
Rex turkki on lyhyt, tiheä, pehmeä ja plyysimäinen eikä se vaadi erityistä hoitoa. Harjaamalla tai nyppimällä voi karvanvaihtoaikaan estää irtokarvoja joutumasta kanin suolistoon.
Ihan mielelläni en rex-turkkista kania ympärivuotiseksi ulkokaniksi suosittelisi, mutta sekin on mahdollista jos kani on alkusyksystä asti saanut kasvattaa talviturkkiaan ulkona ja kanin tilat ovat asianmukaiset kylmyyttä, vetoa ja kosteutta ajatellen. Ulkokanille on myös kiva jos sen ei tarvitse asua yksin, kaverin kanssa voivat lämmitellä yhdessä.
rex beige 91p.
rex musta viittakuvio 4kk

Pienenä rex-turkkiset ovat kiharia viiksiään myöten. Myöhemmin turkki suoristuu rexin tavoin sileäksi. Viikset säilyvät kuitenkin kiharoina vaikka turkki suoristuukin, välillä karvanvaihdoissa saattaa tulla yllättäen taas kiharampaa turkkia. Samoin esim. niskakarvat saattavat olla aina kiharalla. 

Rex-turkissa kaikki karvakerrokset ovat yhtä lyhyitä kuin normaaliturkkisen kanin aluskarva eli pohjavilla. Lyhyt ja tiheä karvapeite saa turkin näyttämään ja tuntumaan samettiselta. 
rex sininen viittakuvio 4vk

rex sininen viittakuvio 7vk

Astrex

Astrex on harvinainen, pidempi, laineikkaampi ja kiharaisempi, välillä jo sukupuuton partaallakin ollut rexin muunnos. Vaikkakin kiharainen astrex turkki on sekin kaunis, näyttelykanille toivotumpaa on kuitenkin lyhyt ja tiivis samettimainen turkki. Eli mitä lyhyempi, sitä paremmat pisteet näyttelyissä ;) Astrex turkkiset poikaset saattavat ensin kasvaa kiharaa karvaa mutta tietyssä iässä osa heistä kaljuuntuu lähes kokonaan, ennen kuin uusi ja kiharampi turkki alkaa kasvaa. Myös astrex-turkki suoristuu rex-tyyppiseksi välillä, mutta saattaa taas kihartua uudelleen 18-24 kuukauden iässä.
Ainakin Englannissa astrex-rotu on virallisten rotujen joukossa, mutta tietääkseni ei ole muualla.

Satiinirex 

Meille muutti 2014 Ruotsista myös satiinirex-pari, eli kyseessä on satiinin sekä rex-turkin yhdistelmä. Turkki on samanlainen lyhyt ja tiivis kuin rex (ja astrex), mutta koska satiinikarvat ovat onttoja sisältä, ne suodattavat valoa toisella lailla ja turkki näyttää hopeanhohtoiselta, satiinimaisen kiiltävältä. Satiini ja rex ovat sallittuja turkkimuotoja, mutta satiinirex ei ole joten se ei käy ulkomuotonäyttelyyn. Lemmikkinä on kuitenkin upea ilmestys ja niin ihanan tuntuinen.

 Keepers Lelu (kuva Lizette F.)
valkokorvainen, km. jap. x-kirjava satiinirex
Glädjetorpets Diane (kuva Lotta F.)
Ruskeasoopeli x-kirjava satiinirexSatiinirex-poikue

Muita kuvia: 

Tässä SamSam, pienestä kiharapallosta samettiseksi.

kääpiöluppa rex lux, 2kk
kääpiöluppa rex lux, 4kk

Kääpiöluppa rex lux 10kk 90p.

S´agapo´s Epsilon, poikasesta aikuiseksi 
rex luonnonruskea 4vk


rex luonnonruskea 2kk
Epsilonrex luonnonruskea 6kk


.

.

.

.
.

Poikaskuvia:


rex ruskea
rex sininen, rex musta ja rex sininen viittakuvio
rex lux ja rex ruskea
rex on kihara viiksiään myöten ;)

rex (marburgin)egern
rex egern vähän isompana


rex (marburgin)egern & rex egern
rex (marburgin)egern & rex egern
Rex musta

2 kommenttia:

  1. Hei, olisin kiinnostunut rex-turkkisesta kääpiölupasta. Minulla on jo ennestään pienirex-tyttö ja marsuja (eivät asu samassa tilassa) Onkohan teille tulossa (milloin? tai onko teillä jo poikasia? Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, vastaus tulee hieman myöhässä, mutta tällä hetkellä ei ole poikasia kuin risteytyksinä. Myöhemmin sitten taas luppaakin rex-turkilla.

      Poista