perjantai 13. maaliskuuta 2015

Toimivat heinätelineet

Taustalla Ikean Variera-kierrätysroskis
(päälliaukossa verkkoeste etteivät hyppää sisäpuolelle),
turvallisempi kuin Ikean muovipussisäiliö. Sieltä täältä
kannattaa aukkoja yhdistää isommaksi leikkaamalla
muovisuikaleet välistä. 
Sitä on tullut testattua jos jonkinmoista heinätelinettä ja suunnitelmaa mutta NYT on löytynyt ne ykkösparhaat ratkaisut meidän kaneille. Monesti näkee metallisia heinäkoreja/pyöränkoreja, joita itse pidän vaarallisina jos kani pääsee loikkaamaan koriin sisään taikka loikkaa niin, että jääkin takajalastaan kiinni. Jonka jälkeen järkyttynyt kani riuhtoo itsensä irti hinnalla millä hyvänsä... Ikean Variera-muovipussisäiliöt ovat käteviä ja paljon käytössä myös, mutta niissäkin on juuttumisvaara ellei säiliö ole kokonaan täynnä.

Itse olen pyrkinyt kehittelemään "idioottivarmat" heinätelineet, joita ei tarvitsisi usein täyttää. Sitä parempi, mitä harvemmin heinää tarvitsee pölisytellä. Ja tässä ne ovat, mielestäni toimivat ja turvalliset heinätelineet:

Linkki viimeisimpään (ja toimivimpaan) ratkaisuuni: häkkien heinätelineet


Sisällä kanihuoneessa heinäsäilönä toimii tuunattu pyykkikori, eipä tarvitse joka päivä heinää pölistellä
Tuunaukseen on käytetty kahta muovikantta sekä taikakuution palaa. Toinen muovikansi estää kanin jalkaa tarttumasta kannen reikiin (yksi yö herättiin hirveään kiljuntaan kun Queenie roikkui takajalastaan pyykkikorin kannessa) ja toinen muovikansi on pyykkikorin sisällä kallellaan, jolloin se ohjaa heinät etupuolelle syötäväksi. Muutoin heiniä joutuu usein painella, koska syövät ne joihin ylettyvät mutta loput jää korin perälle.
- hyllynaluskorit toimii, jos ne saa laitettua joko häkin ulkopuolelle tai niin, että itse pääsee täyttämään mutta kani ei pääse koriin hyppäämään.


Itselläni on hyllynaluskori häkin katossa, jolloin täyttöaukko on ovea kohti.
50 x 30cm laatikkoon menee juuri sopivasti "siivu" heinäpaalista kerrallaan.

- Välillä oli heinäsäilöt rakennettuna häkkien kulmaukseen, jolloin niistä pystyi syömään molemmin puolin. Isoja säiliöitä ei tarvitse jatkuvasti olla täyttämässä ja heinää pöllyttämässä + syöntiaukkoihin laitoin molemminpuolin taikakuution palat, koska niiden aukot ovat juuri sopivat syömiseen mutta edes poikasten pää ei mahdu väliin/jumiin.
Laadunvalvoja SamSam tarkastelemassa tuunaamista.

Koska säiliö on leveä, sinne mahtuu runsaasti heinää kerrallaan. Mutta ongelmana on ollut se, että heinäsäiliön ollessaan puolillaan, heinät alkaa jäädä keskelle ja kanien ulottumattomiin. Joko olisin tehnyt verkot viistoon (joka hankaloittaisi siivousta) taikka laitan kallistukset säiliön sisälle. Päädyin jälkimmäiseen ja liukujen tekoon käytin saatavilla olevia banaanilaatikoita. :D Viistoon asetellun laatikon ansiosta heinät luisivat molempiin suuntiin eivätkä jää keskelle makaamaan. 

Täyttö tapahtuu häkkien välistä, ulkopuolelta. Valmis!

Kuvia muista telineviritelmistä: 


Monitoimikori, jonka yläreunasta on leikattu pala pois heinän täyttämistä varten.
Matkaheinäboksi, pohjaan leikattu reikä josta saavat heinää syötyä, ei sotke.
Verkkolieriö (taustalla), siellä täällä isompi reikä.
Verkkokartio ulkohäkissä

Ikean Variera muovipussitelineet, jonka isoissa aukoissa on verkkopalaset nippusiteillä kiinni, häkkien korkeus on sama kuin säiliöllä joten säiliö jumittuu tiukasti paikoilleen eikä yläpuolelle ole mahdollista hypätä. Huom. Joskus näkee kuvia miten kani on työntänyt pään sisään saadakseen heinää lähes tyhjästä telineestä, mutta ei saakaan päätä vedettyä pois.
Ikean Variera kierrätysroskis, hieman turhan pienet reiät mutta
auttaa heinänsaantia, jos alimmasta rivistä leikkaa aukkoja isommaksi.
Ulkohäkkien taikakuutio-heinätelineet, heinäpaalista mahtuu sopivasti koko "siivu" kerrallaan.
Taikakuutiotaivutus karanteenihäkissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti