perjantai 9. syyskuuta 2016

Pupulan syyspuuhat & Aarteen metsästystä

Nyt on taas se aika vuodesta kun omenoita & porkkanoita saa. Koska kaikkea ei tietenkään ehdi syöttää, niistä iso osa päätyy myös kuivatettavaksi.
Pari vuotta sitten kirjoittelin juttua siitä mitä kaikkea meillä kuivatetaan talvea varten kaneille ja se löytyy tuosta oikealta, blogitekstisuosituksista. Mikäli selaat kännykällä, laitan linkin myös tähän: talven-tulevat-herkut.
alkuperäinen suunnitelma
vanhoista rungoista
kanien koristelemat seinät
Kanit ovat viettäneet koko kesän taas ulkona. Suunnittelin fiksaavani ja puunaavani pupulan häkit kesän mittaan että ovat syksyllä valmiina, mutta niin vain kesä meni ja puunaus odotti tekijäänsä. Ajatustyötä tuli tehtyä sen verran pidempään, että tuli suunniteltua pientä laajennusta vanhasta, ylimääräisestä rungosta. Samallahan tuota laajentaa kun häkkien lattiat on muutoinkin tarkoitus uusia. Noh, seinillekin pitäisi tehdä jotain. (Pelkkä kipsilevy EI ole ollenkaan kestävä saati sitten pestävä!) Osb-lastulevy on ollut erittäin loistava, onhan se kosteudenkestäväkin. Sitä olisi kiva saada muillekin seinille. Kenties pala kerrallaan, jokaisen häkkilokeron taakse..? Hieman haastava palapeli mutta eiköhän se siitä.

Uudet rungot on ilman turhia
pystytolppia jotka hankaloittaa
muovimaton levittämistä.
Tekninen tuki lupasi hankkia materiaalit sekä auttaa niiden sahailussa. Ensimmäinen osb-levyn pala sahattiin, yritettiin tunkea yläkautta häkkien taakse seinälle mutta ei, ei se mene. Päädyttiin nyppäämään koko runko pois paikaltaan. Nyt kun se oli jo irrotettu, niin miksei otettaisi toinenkin pois, olisi helpompaa! Ja mikä olisi vielä helpompaa, no se että purkaa vanhat rungot ja rakentaa kokonaan uudet, toimivammat.. Nuo on kuitenkin alunperin rakennettu eri tilaan ja aikansa jo palvelleet, onhan ne kivat olleet mutta kivemmatkin voisivat olla. :D Ja niinhän siinä kävi että ajatus pienestä fiksailusta paisui kokonaan uusien tekemiseen. Ja niitä onkin nyt saanut tehdä, useamman illan ja viikonlopun. Päätä on tullut raavittua, heinäpaaleja raahattua (uusittiin myös katto ja seinälevyt) ja muovimattoja niittailtua. Vanhoista rungoista ei jäänyt kuin pieniä palasia, kaikki purettiin ja hyötykäytettiin.
Mutta lopputulos palkitsee, niin kaneja kuin myös kanien palvelijaa. Vasemman seinän häkit saivat uudet matot sekä hieman muutoksia tukirakenteisiin että sain asennettua muovimatot suorempana. Jäi vähemmän järsittäviä mutkia matkalle. Takaseinälle ja oikealle tuli yhteensä 3m häkkitilaa per kerros, päässä tälläkin puolella lattiatasoa alempana olevat pehkulaatikot jonne irtopapanat ja muut roskat saa lakaistua siivousten välissä.
Hyllynaluskori heinätelineenä
sekä pehkulaatikko
Asukkaat ovat päässeet muuttamaan pupulandiaan, ainoastaan Vappu asuu ulkona (hulppeissa tiloissaan) sekä pikkupupuset ovat sisällä. Alkoikin jo olla turhan märkää ja kylmää, varsinkin nurmikolla asuvilla.
Terassilla asuneista tyttösistä S´agapo´s Mia Néa Archi, kotoisammin Aarre, olivat Ylli-ystävänsä kera ensimmäiset jotka piti saada pupulan suojiin. Ollaan saatu monena aamuna leikkiä Aarteen metsästystä, sillä tämä neuvokas pienirex-risteytys keksi tuhat ja yksi karkausreittiä terassilta vapauteen. Ensin korkeiden aitojensa yli, sen jälkeen verkoilla vuoratun kompostikehikkolaajennuksensa läpi, ellei seinästä niin sitten katosta, lopulta reviiri laajeni jopa aidatun pihamme ulkopuolelle, naapurin puolelle asti. Kameravalvonnasta näkyy, miten Aarre öisin mittailee ja tuumailee aikansa, mutta jostain syystä liiketunnistin pätkäisi aina sen hetken pois, josta näkyisi milloin ja mistä neiti on kiipeillyt karkuteille. Seuraavasta tallenteesta näkyikin vain kun töpöhäntä viilettää jo vapaudessa, kerta toisensa jälkeen!
Aarre pohtii yhä pääsyä omille tiluksilleen, neidin reviiri kun
kattaa niin oman kuin myös naapurin pihan. :D

tytöt uudella puolella
vanhan puolen tytöt
Olen kyllä erittäin tyytyväinen siihen, että lähdettiin tekemään uudet eikä vain "laastaroitu" vanhoja kasaan. Itselle jäi nyt vähemmän tilaa, mutta puput sai lisää. Tarvikkeet, kuivikkeet ja ruuat mahtuu silti hyvin, heinäpaaleja mahtuu entistä enemmän häkkien katolle ja seinälle tuli laitettua kunnolliset hyllyt jolloin pöytätila jää pupujen pyörittelyyn. Pari häkkiä jäi vielä tyhjäksi, mutta ei ne kovin kauaa joudu asukkaitaan odottelemaan.. ;)

Heinäteline kompostikehikosta,
aukkoja pienentämässä myös
taikakuution palaset.

Uusin Papanaattori-lehti saapui

Meinasin vielä tähän loppuun mainostaa että taas kerran aivan loistavaa ja asiapitoista sisältöä Papanaattorissa! Kiitos Suomen Lemmikkikanit RY:n ahkeralle Papanaattori-toimikunnalle. Jos olisi luvallista, kopioisin ja jakaisin kaikki opettavaiset jutut niin omien kasvattieni omistajille kuin myös muille kanin omistajille, mutta täytyy tyytyä siihen että vain vihjaan hyvästä sisällöstä ja toivon että moni muukin hankkisi tämän jäsenlehden silmiensä eteen. :) Aiheina tällä kertaa mm. on juttua lemmikkikanien terveyskartoituksen tutkimustuloksista, aggressiivisen sekä kovapäisen kanin käsittelystä ja varmoista otteista, DIY virikepeli sekä tietoa viittakuviosta. 
Miten käsitellä hankalaa kania ja millä tavoin omistaja joko vahvistaa taikka vähentää eitoivottua käytöstä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti