keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Hip Hei ja kanit kiertoon!

Syksyn mittaan on taas valloillaan trendi: kevään/kesän aikana hankitut pikku söpöläiset eivät mahdukaan enää saman katon alle tai muutoinkaan. Noista ihanista pikkuvauvoista on kasvanut murkkuilevia teinejä, tappelevat kaverin kanssa ja räyhäävät omistajalleen reviiristään. Papanoiden koko on kasvanut ja niitä löytyy kaikkialta, samoin kusilänttejä kun merkkaillaan toisen kanin kanssa vuoronperään reviiriä omakseen. Heinää ja purua levitellään kaikkialle ja kahdesta kanista on tuplasti enemmän sotkua. Puhumattakaan useammasta, allergiakin jo iskee kun pitää miettiä ulkokanille talveksi ratkaisuja. Sisälle ei voi ottaa ja ulkona on kylmä, jos ei kanille niin ruokkivalle omistajalle. Joten parempi antaa toinen (mielellään se aiempi kani) pois uuden elämää sekaamasta. Tai kaikki kanit.

Kuulostaako tutulta? Valitettavasti. Mitä asialle voisi tehdä? Ja mieluiten jo ennakkoon, ennenkö ollaan tuossa pisteessä?

Ensimmäinenhän (selviö) on tietenkin ettei myydä alaikäiselle. Vastuu eläimestä on aina aikuisella. Aikuiselle ihmiselle myydessä, onko kasvattajalla vastuuta? Pitäisi olla. Sen verran ainakin, että selvittää onko kyseinen ostaja yhtään perillä siitä, mitä on hankkimassa. Onko hänellä siihen tilaa, aikaa, entä tietotaitoa kanin hoidosta.

  • Hyvä ostaja on miettinyt ja perehtynyt lajin ominaispiirteisiin jo ennen, kuin lähtee kania kyselemään, kertoo itsestään ja valmiudestaan ottaa eläin (seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi).
  • Hyvä kasvattaja kyselee ja varmistaa, että ostaja on tietoinen siitä mitä on ostamassa. Ei myy kelle tahansa, jos vaikuttaa siltä että ostajan ajatukset ovat kaukana totuudesta tai kanin hankinta vaikuttaa vain hetken mielijohteelta. Ikävä tosiasiahan on se, että vaikka (hyvä) kasvattaja kieltäytyisi myymästä, kaneja löytyy kuitenkin muualtakin ja aina on joku, joka myy/antaa.


Oletetaan, että ostaja on saanut jostain kanin ja palaa sen kanssa kotiin. Kotona odottaa toinen kani ja uusi tulokas lykätään samantien aiemman kanin reviirille ja oletetaan että heistä tulee parhaat ystävykset koska ovat samaa lajia.
Ellei tukkajuhlat ala heti samantien, kanit ovat niin paniikissa ja stressaantuneita että sietävät tilannetta pakon edessä. Kunnes rähinä puhkeaa hieman myöhemmin. Ja toinen tai molemmat alkavat käyttäytyä aggressiivisesti myös omistajaa kohtaan koska muutto ja yhteenlaitto vieraan kanin reviirillä on ollut kanin psyykeelle liikaa. Tai jommalle kummalle puhkeaa stressin ja uuden (bakteeri)ympäristön seurauksena jokin piilevä ja tarttuva sairaus ja omistaja syyttää kanin kasvattajaa "sairaan kanin myymisestä". Pahimmassa tapauksessa joutuu lopettamaan molemmat kanit toivottomaksi koettujen lääkitysten ja satojen eurojen rahanmenon jälkeen. Ilmaisesta tulikin kallis fiasko.

Kaikelta tältä voisi välttyä, jos malttaa mielensä ja karanteenaa uuden kanin ennen aiempaan tutustuttamista. Karanteenin aikana näkee, jos muuton seurauksena kanissa näkyy merkkejä sairaudesta. Karanteenin aikana kani ehtii tottua uusiin ihmisiin, uuteen ympäristöön, bakteerikantaan ja ruokinnan muutokseen rauhassa ja ehtii kehittämään paremman vastustuskyvyn.

S´agapo´s kanien ostajat yritän "pelotella" jo myyntisivulla mahdollisista ongelmista joita kanien kanssa voi tulla. Pyydän myös kertomaan itsestään, kanikokemuksestaan ja kodistaan, mihin kania ollaan hankkimassa. Jos ostaja kertoo että kotona on jo kani ennestään ja hänelle etsitään kaveria, muistutan, ettei ole takeita yhteiselon onnistumisesta. Ja AINA, jos ottaa enemmän kuin yhden kanin, on varauduttava siihen etteivät tule toimeen keskenään ja tilaa on oltava myös kanien erikseen pitämiseen. Niin väliaikaisiin välirikkoihin kuin lopulliseen eroon kanien kesken.
Koska kasvatukseni on pienimuotoista, ei kaneja ole koskaan liiaksi taikka pakkomyynnissä joten ostaja joutuu jonkun aikaa odottaa sitä omaansa. Odotusaikana ehtii miettiä asiaa perinpohjin.
Jos olen ostajan kanssa päässyt niin pitkälle, että sopiva kani on löytynyt ja kaupoista sovittu, lähetän ostajalle etukäteen hoito- ja ruokintaoppaan. Oppaassa kerron kanin karanteenaamisen tarkoituksesta, tarpeesta ja toteutuksesta joten ostaja on tietoinen, ettei kaneja laiteta yhteen samantien kun on kotiin päästy.

Tähän loppuun täytyy todeta, että joko yllä olevat toimet toimivat, tai olen onnistunut myymään kanejani "järki kädessä"-oleville ostajille sillä tietääkseni omia kasvattejani ei kierrä kodista toiseen vaan ovat päässeet hyviin koteihin. Muutaman kanin tiedän kotia vaihtaneen elämäntilanteiden muuttuessa, mutta se on ymmärrettävää ettei elämää voi täysin ennustaa vuosiksi eteenpäin. Heillekin on kuitenkin löytynyt hyvät "jatkokodit" ja pyydettäessä olen auttanut kotien etsinnässä tai ottanut kanin takaisin itselleni.

Kiitos teille, ihanat S´agapo´s kanien omistajat että huolehditte omistanne ja kiitos yhteydenotoista joissa kerrotte kanien kuulumisia. :)

1 kommentti: