lauantai 20. joulukuuta 2014

Allergeenien vähentäminen & pupujen viihtyvyys


Kesät menee kanien kanssa oikein sujuvasti, mutta karvanvaihdot, heinän käsittely sekä kutterinpuru vaivaavat talvisin. Jo syksyllä ennen kanien ulkoa tuomista suunnittelin siirtäväni sisällä olevan kerroshäkin varaston toiselle seinälle, mutta kun varasto saatiin tyhjäksi ja aloin mittailla, ei idea ollutkaan toimiva. Joten idea sai jäädä, ongelmana oli silloin myös kymmenen heinäpaalin sijoittaminen jos varasto olisi umpattu häkkejä täyteen.

Nyt kuitenkin kun meille tuli uusi kani, Friidu, järjestin paalit uusiksi ja laitoin 120cm tehdashäkin paalien päälle takaseinälle. Unettomana yönä, juuri illalla mieheni kanssa allergioista puhuttuani sain älynväläyksen, että siihen muutes jäi molemmin puolin tyhjää, mitäs jos takaseinälle mahtuisikin kaksi hyllykköä eli 140cm. Uni ei enää tullut silmään vaan heti kun kehtasin, nousin ylös ja lähdin mittailemaan. 139,5cm, hmm, eiköhän se siihen mene. Sitten sisälle ja purkamaan paloja toisistaan, kanien sijoittelua sinne tänne ja häkit tyhjiksi. (huomioi kauniin kusiroiskeinen takaseinä kanihuoneessa...)

Ensimmäinen pala varastoon, monenlaisen verkonpalan niittailua sinne tänne, häkkien väliin tuli siis isot heinätelineet joita tarvitsee täyttää harvoin ja josta voivat syödä molemmin puolin. Täähän on pian valmis!
Mutta ei ollut... se typerä puolisenttiä!! Ei mahtunut toinen hylly, ei sitten millään. Loppujen lopuksi koomisien vaiheiden jälkeen (sisältäen hyllykön purkamista, kaventamista, kasaamista, kulmarautojen siirtämistä, seinälevyn purkamista, rikkoutunutta muovimattoa ja seinää ja ties mitä) hylly oli kuin olikin paikallaan mutta vielä oli paljon ruuvailtavaa että kanit pystyivät muuttamaan uusittuihin asuntoihinsa.

Tänään vielä vaihdettiin osa kompostikehikko-ovista puisiin, tehtiin katto ylimmän häkin päälle, muovimattoa pissapojan häkin seiniin ja VALMIS. Alin kerros on säilytystilaa, samoin häkkien päällystät joten heinäpaaleja mahtuu jatkossakin.

 

Kanien viihtyvyydestä


 Eli varastossa asuu nykyisin 9 pupusta, sisällä kolme + vauvat. Vaikka kaneja en mielelläni häkeissä pitäisi, on se pakollista koska urokset ovat leikkaamattomia ja kaikki naaraat eivät tule keskenään toimeen.

Jotta itselläni olisi hyvä omatunto myös varastopupujen suhteen, olen pyrkinyt järjestämään niin hyvät puitteet kuin mahdollista. Viihtyvyyden takaamiseksi varastoon on asennettu:

- poistoilmanpuhallin sekä patteri
- ovi on vaihdettu ikkunalliseen joten varastoon tulee päivänvaloakin
- kattovaloa (eli siivousvaloa) hieman pehmeämpi led-valaistus toimii ajastimella
- papanoiden lakaisu tarvittaessa, pehkulaatikojen sekä häkien siivous viikottain.

Jokaisessa häkissä on:

-  yli 2m suoraa juoksutilaa, takaseinän häkeissä lisäksi "riippusiltamainen" uloke
- kaneilla on näköyhteys toisiinsa, muttei kosketusyhteyttä joten haavereita ei tule vaikka pahimmat vihamiehet olisi vastakkain
lisäuloke
- jokaisella on iso pehkulaatikko, jossa on kutteria/olkipellettiä + olkea ja heinää. Se on lämmin makoilupaikka, toimii myös vessana ja heinien putoamispaikkana
- piilopaikkoja, hyppy/lepotasanteita sekä kissatunneleita (pesussa kuvanottohetkellä). Vaihtelevia virikkeet esim. pahvista, oksista ja kesän kuivatuista luonnonantimista
- pedit/matot ja ruokakulhot ovat myös pesussa tällä hetkellä.
- raikasta vettä, juomapulloja on ylimääräisiä joten aina on osa pesussa, osa käytössä.
- mahdollisuus omalla vuorollaan juoksennella kaniterassilla/aitauksessa/valjaissa/sisällä
Pehku/kaivelulaatikko & heinäsäiliö

heinien täyttöaukko,
häkkien saumakohdassa.
Nykyinen eläinhuone

Kanila/hiirula/hamsula näyttää nykyisin jotakuinkin tällaiselta, lisää on tullut vielä yksi terraario, sillä hiirimääräkin on lisääntynyt tämän kuvan jälkeen. Seinät sain pissaroiskeista puhtaaksi vaikka puoliskoni oli ensin sitä mieltä, että paneliseinä on niin entinen ettei siihen auta kuin purku. :D Aiemmin jouduin joka päivä aina jollekin lisäämään heiniä pienempiin telineisiin, nyt tilalla on pyykkikoppa jota ei todellakaan tarvitse täytellä joka välissä.

Hamsula pellavakuivikkeella, hieman jätin reunaan myös kutteria.
Kutterinpuru oli siis yksi joka myös sai sisätiloista häädön, tilalle tuli jyrsijöille kokeiluun pellavakuiviketta. Se ei pölise, ei haise ja ulkonäkökin on mukavan luonnollinen. Heinän ja oljen kanssa yhdistäessä siihen pystyy jyrsijät myös kaivautumaan. Kuten oikeasta kulmasta näkyy, tunnelit myös kestää eivätkä heti sorru.
Queenie testaamassa uutta kuiviketta
Tyttöjen uusi terra, katto tehtiin samalla profiililla kuin isommassakin
Uudet tytöt Täplä...
... ja Lumikki.
Sekä rakas rumilukseni, Rumbo-uros.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti