maanantai 27. tammikuuta 2014

Poikuepostaus

Mocan poikaset vilkastuu päivä päivältä ja kiinnostuneita kyselyitäkin on ollut, joten lupasin tehdä kuvakollaasin rex-turkkisista kääpiölupista. Tässä myös pieni tietopaketti.

Mocca, kääpiöluppa rex ruskea
Rex-turkkimuunnos on kääpiölupilla vielä harvinainen Suomessa, mutta pikkuhiljaa yleistymään päin. Tiedättehän sanonnan, lisääntyy kuin kanit... :)
Daagon, poikueen isä, rex beige
Kyseessä ei ole rex tai pienirex rotu, vaan rotuna on siis kääpiöluppa, rex-turkkimuunnoksella. Rex ja fuchs ovat kääpiölupalle sallittuja turkkimuunnoksia ja siis yhtä lailla näyttelykelpoisia kuin normaalilla turkilla varustetut. Rex-mutaatio, joka lyhentää karvanpituutta on saanut alkunsa 1919. Saadakseen rex-turkkisia poikasia, tulee molempien vanhempien lähisuvuissa olla rex-geenin kantajuus.


Rex turkki on lyhyt, tiheä, pehmeä ja samettimainen eikä se vaadi erityistä hoitoa. Rex-turkkinen kani ei ole niin kylmänkestoinen kuin normaalilla karvalla varustettu. Tiheytensä vuoksi rex karva ei irtoile ja hilseile yhtä lailla kuin muut turkit. Toki rexkin vaihtaa karvaa kaksi kertaa vuodessa, harjaamalla tai nyppimällä voi estää irtokarvoja joutumasta kanin suolistoon.

Koska rex-turkkimuunnos kääpiölupalla on vielä aika alkutekijöissä (verrattuna rexiin rotuna), osan turkki on lähempänä astrexiä. Astrex on pidempi, laineikkaampi ja kiharaisempi, välillä jo sukupuuton partaallakin ollut rexin muunnos. Vaikkakin kiharainen astrex turkki on sekin kaunis, näyttelykanille toivotumpaa on kuitenkin lyhyt ja tiivis samettimainen turkki. Eli mitä lyhyempi, sitä paremmat pisteet näyttelyissä ;)
Tässä kiinnostuneille lisää tietoa astrexista: http://astrexrabbits.com/

Ja sitten niitä kuvia. Tässä SamSam, pienestä kiharapallosta samettiseksi.
kääpiöluppa rex lux, 2kk
kääpiöluppa rex lux, 4kk

Kääpiöluppa rex lux 10kk

Normaaliturkkinen kääpiöluppa & rex-turkkinen kääpiöluppa

Poikaskuvia:


rex ruskea

rex luonnonruskea

rex egern
rex egern vähän isompana


rex lux ja rex ruskea
rex on kihara viiksiään myöten ;)
rex (marburgin)egern & rex egern






1 kommentti: